2015. március 15., vasárnap

Bakancslista





„Semmi nem ad nagyobb erőt a kezedbe, mint ha
energiáidat néhány jól kiválasztott célterületre fókuszálod.”
Nido Qubein”
A Morgan Freeman és Jack Nicholson főszereplésével készült film, A bakancslista gyönyörű tanmese a célokról. Carter, az autószerelő és Edward, a különc milliomos közös kórterembe kerül; a vizsgálatok tüdőrákot állapítanak meg mindkettőjüknél.
Carternek nagy tervei voltak az élettel, a sors azonban mindig közbeszólt. 
Edwardot csakis a pénzcsinálás érdekelte, sohasem bajlódott a tervezéssel. 
Teljesen eltérő életútjuk dacára, most együtt néznek szembe a halállal.
Elhatározzák, hogy írnak egy bakancslistát. A „bakancslista” azon dolgok sora, amiket az ember meg akar tenni és tapasztalni az életben, mielőtt feldobná a bakancsot. 
A halál közeledtével égető vágy ébred bennük, hogy hátralévő idejükben azt tegyék, amit mindig is szerettek volna.
Súlyosbodó betegségük ellenére mindent megcsinálnak, ami a listán szerepel. 
Életükben először ejtőernyős ugrást hajtanak végre, elmennek a piramisokhoz, elrepülnek az északi sark felett, megcsodálják a Tadzs Mahalt, motoroznak a Kínai Nagy Falon. Edward kibékül felnőtt lányával, Carter újra megtalálja a boldogságot felesége mellett. 
Amikor végül győzedelmeskedik a gyilkos kór, a bakancslista is elfogy.

Hajlamosak vagyunk sokszor azt gondolni, hogy az életünk örökké tart, pedig tudjuk, hogy nincs így. 
Ne halogasd, írd meg a saját bakancslistádat, amíg még nem késő!

Ahhoz, hogy a mélyen eltemetett álmok is előjöjjenek, írjál folyamatosan és ne állj meg, amíg le nem írtad 100 álmodat!  Miért pont százat? Azért, mert különben megállnál háromnál. 
Autó, ház, pénz. Vagy: pénz, pénz, pénz.

Kérdezheted: miért kell leírni?

Több oka is van. Először is, írásban fókuszáltabban tudunk gondolkodni. Másodszor: biztos, hogy nem felejtünk ki semmit. Harmadszor: a tudatalatti jobban megjegyzi, ha papíron van és látjuk. A célkövető mechanizmus így hatékonyabban tud működni.

Valószínűleg többször kell majd nekifutni a 100 célnak, mert 20-30 dolog könnyedén eszünkbe jut, 50-60 is viszonylag egyszerű, de a százhoz kénytelen leszel komolyan átgondolni az életedet és a prioritásaidat. Lesz, amit másnap kihúzol és lesz, ami még eszedbe jut és hozzáírod a listához. Kényszerítsd magadat eljutni százig, mert ez az erőfeszítés hozza elő mélyen fekvő, rég elrejtett álmaidat!

Hagyd szárnyalni a fantáziádat! Mit szeretnél az élettől? Írjál le mindent, ami az eszedbe jut! Ne gondolj arra, hogy reális-e, vagy elérhető-e, egyszerűen csak írd le őket!

Legyél egy kis időre olyan, mint egy kisgyerek: ha megkérdezel egy ötévest, hogy mit szeretne, vég nélkül fogja sorolni. Felnőttként tanulunk meg korlátokat emelni saját magunk elé. Bontsd le most ezeket a korlátokat és írj le MINDENT, amit fontosnak gondolsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése