2015. március 6., péntek

Milyen kávét szeretnék?



Kávéfajták
A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávéfgyártó és -forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.
Magyarországon az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányda csak robuszta fajtát tartlamaz.



Arabica
Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a kávéínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának.
Az Arabica fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-en terem meg a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain.

                                                           


Az arabica kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles útóíze
Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet, csapadék) babkávéja emiatt is drágább mint a robuszta.
Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz (az össze többi kávécserjének két babbból áll a termése).




Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával.
A különbőző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek, ilyen népszerű babkávé-keverék (angolul blend) a Mocha-Java, melyne a Mocha babkávé csokoládés felhangja kellmesen harmonizál a Java fűszeres testességével..
A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-a arabica. 


Robuszta
A robuszta kávécserjék sokkal igénytelenebbek és alacsonyabb magasságon (200-800 m) is megterem, valamit több termést hoz.
A robusta kávét az arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik kesenyés íze miatt. Emiatt a robuszta babkávé olcsóbb mint az arabica.
Az olcsó áruházi kávékínálat döntő többsége kízárólag robuszta kávéból áll.
Azért nem szabad a robuszta kávét teljesen leírni.A jól pörkölt robuszta babkávét arabica fajtákkal keverve (10-15%-ban) kíváló keverékek (blendek) készíthetők.
Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna crema igazából csak megfelelő minőségű robuszta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető.
Érdekes, hogy a világ egyik legdrágább kávéjaként ismert Idonéziában termő Kopi Luwak vagy Civet Coffee robuszta fajta.





          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése