Kávéfajták
A babkávé
cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta.
Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző
nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávéfgyártó és -forgalmazó e két
kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.
Magyarországon
az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányda csak robuszta fajtát
tartlamaz.
Arabica
Az Arabica
babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a
kávéínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb.
fele-harmada a robuszta koffeintartalmának.
Az Arabica
fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-en terem meg a trópusi
égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain.
Az arabica
kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles
útóíze
Az arabica
kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet,
csapadék) babkávéja emiatt is drágább mint a robuszta.
Az arabica
fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek
termése csak egy kávébabot tartalmaz (az össze többi kávécserjének két babbból
áll a termése).
Ez az egy
bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea
jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával.
A különbőző
íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek,
ilyen népszerű babkávé-keverék (angolul blend) a Mocha-Java,
melyne a Mocha babkávé csokoládés felhangja kellmesen harmonizál a Java
fűszeres testességével..
A világ
babkávé termelésének kb. 60-70 %-a arabica.
Robuszta
A robuszta
kávécserjék sokkal igénytelenebbek és alacsonyabb magasságon (200-800 m)
is megterem, valamit több termést hoz.
A robusta
kávét az arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik kesenyés íze miatt.
Emiatt a robuszta babkávé olcsóbb mint az arabica.
Az olcsó
áruházi kávékínálat döntő többsége kízárólag robuszta kávéból áll.
Azért nem
szabad a robuszta kávét teljesen leírni.A jól pörkölt robuszta babkávét
arabica fajtákkal keverve (10-15%-ban) kíváló keverékek (blendek)
készíthetők.
Az eszpresszó
ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna crema
igazából csak megfelelő minőségű robuszta kávét is tartalmazó keverékből
nyerhető.
Érdekes,
hogy a világ egyik legdrágább kávéjaként ismert Idonéziában termő Kopi Luwak
vagy Civet Coffee robuszta fajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése