2015. május 1., péntek

100% Automatizált Hálózatépítés, Lehetséges?


100% Automatizált Hálózatépítés, Lehetséges?

automatizálás_hálózatépítésben„Marius sokat beszélsz arról, hogy automatizáljunk folyamatokat az üzletépítésben. Mi lenne, ha teljesen 100%-ban automatizálnánk a hálózatépítést? Kivennénk belőle az embert a folyamatból, úgy hogy gyakorlatilag semmit sem kellene csinálnod: csak beregisztrálsz, minden hónapban megveszed a termékedet és magától épül a rendszered. És közben havonta jönne a pénz. Szerinted ez lehetséges az interneten?”
Ez nem is lenne rossz, igaz? ;)
Nem Te vagy az első ember, aki eljátszott már ezzel a gondolattal. Itt Magyarországon is láttam már hasonló kezdeményezéseket, nem is olyan régen. Én is gondolkodtam már ezen.
És kapaszkodj meg, a helyzet az, hogy: LEHETSÉGES.
Meg lehet csinálni. DE van egy bökkenő…
AZ ALSÓVONALAD…
Elemezzük egy kicsit a helyzetet. Ahhoz, hogy megértsük mennyire működőképes lenne egy ilyen rendszer, először is tudnunk kell, hogyan épül fel a hálózatod.
Egy tipikus alsóvonalban az embereket a következő három kategóriába tudod sorolni:
1. SIKERES FELSŐVEZETŐK – ők az Alfák, ők értenek a marketinghez és profi módon építik az üzletüket, nem csak hobbiként tekintenek rá. Minden 100 vagy 200 disztribútorból 1 ilyen, ők olyan 1%-át teszik ki egy alsóvonalnak.
2. TÖRZSVÁSÁRLÓK – ők nem építik az üzletet, de nagyon szeretik a terméket és fogyasztóként vannak jelen. Ők olyan 10-40%-át teszik ki egy tipikus alsóvonalnak.
3. DISZTRIBÚTOROK – a legnagyobb szeletet a tortából a feltörekvő disztribútorok alkotják a maguk 60-90%-val . Ők azok az emberek, akik lelkesen, sok esetben döcögve ugyan, de igyekszenek építeni a hálózatot.
A legtöbb hálózatépítő a harmadik csoportba tartozik.
Ebben a csoportban a legnagyobb a lemorzsolódás, itt a legnagyobb a fluktuáció. Ezeknek az embereknek a nagy része idővel vagy átkerül az első és második kategóriába vagy teljesen kiesik az üzletből.
Mivel ebben a kategóriában van az emberek legnagyobb része a Te alsóvonaladban is, azt akarod, hogy ezek az emberek minél tovább ott legyenek Veled az üzletben, ameddig csak lehetséges. Mert végül is ettől függ, hogy milyen lesz a fizetésed, ebből lesz a jutalékod nagy része.
HOGYAN ÉRED EL, HOGY A LEHETŐ LEGTOVÁBB VELED MARADJON AZ ALSÓVONALAD?
Ezt három módon tudod megtenni:
I. Elülteted az emberek szívébe a termék iránti szeretetet
Általában ez szokott történni a csoportos bemutatókon vagy céges rendezvényeken. Biztosan láttál már Te is ilyet, amikor orvosok, szakértők előadásokat tartanak, arról, hogy a cég terméke mennyire jó, utána pedig lelkes fogyasztók elmondják a szinte hihetetlen tapasztalataikat.
Honnan tudod, hogy sikerült elültetned ezt a szinte irracionális érzelmi kötődést a disztribútorokban?
Hidd el, ezt tudni fogod.
Biztos vagyok benne, hogy találkoztál már Te is olyan hálózatépítővel, aki meg volt győződve arról, hogy az ő cégének a terméke „ a világon a legjobb dolog”, és „gyógyír” a föld össze problémájára, és bármerre járt bárkivel találkozott mindig mindenhol a cég termékéről beszélt, és lelkesen terjesztette a jó hírt.
És miért jó ez üzleti szempontból?
Amikor az ember érzelmileg kötődik valamihez, az nem múlik el nyomtalanul.
Lehet, évek múlva, már régen nem épít hálózatot ez a disztribútor, már régen abbahagyta az üzletet, de még mindig törzsvásárlód és szorgalmasan megveszi saját magának a terméket.
Miért? Mert meg van győződve arról és úgy érzi legbelül, hogy az neki jó, a javára válik és ragaszkodik hozzá. Elvégre ez az évszázad legjobb terméke, nem? De ;)
II. Felismered az alsóvonaladban a tehetséges hálózatépítőket
Meglátod, hogy kik a vezető beállítottságú emberek, az Alfák, és személyesen mentorálni kezded őket.
Kiválasztod őket és egyengeted az útjukat.
Megtanítasz nekik minden mesterfogást, segítesz nekik elsajátítatni marketing és vezetői készségeket.
Ők lesznek a következő Gyémántok a hálózatodban, és biztosan ott lesznek veled hosszú-hosszú ideig.
III. Személyes kapcsolatot és barátságot építesz ki
Odafigyelsz az alsóvonalad legnagyobb részére – az új, és feltörekvő hálózatépítőkre. Folyamatosan oktatod és motiválod őket. Segítesz nekik, megmutatod, hogyan tudnak sikeresek lenni ebben az üzletben.
Te Alfa vagy, szakértője annak, amit csinálsz. Magad köré vonzod az embereket. Megbíznak benned a disztribútorok, felnéznek rád, talán meg szeretnének felelni neked, nem akarnak kiábrándítani. Példakép vagy számukra. Még évek múlva is ragaszkodnak hozzád, még ha nem is sikerül kimagasló eredményeket elérniük a szakmában.
Figyelted mi a közös mindhárom esetben?
Te vagy a közös.
Bármelyiket is nézed, Neked mind a három esetben ott kellett lenned és Alfaként össze kell tartanod a csapatodat.
De mi van, ha MÉGIS létrehozol egy olyan gépezetet, ami nem csak az ügyfélszerzést automatizálja, hanem teljesen kivesz Téged a folyamatból?
Mi van akkor, ha emberek csak úgy beregisztrálnak valahova az interneten, bekerülnek valahova az alsóvonaladba, anélkül, hogy bárki ismerne bárkit, anélkül hogy bármilyen kapcsolatot ápolnál ezekkel az emberekkel – ők csak beregisztráltak és vásárolnak a termékből… Mi történik?
100%-IG AUTOMATIZÁLT HÁLÓZATÉPÍTÉS?
Tegyük fel van egy ilyen rendszer, Te beregisztráltál, majd utánad jöttek  még emberek, és az ‘alsóvonaladban’ már vannak 15 ezren.
Ott senki nem ismer Téged.
Te sem ismersz senkit abból a 15 ezer emberből, maximum a két közvetlen embert, aki beregisztrált hozzád.
Mi történik akkor, ha holnap megszűnik a cég ahova beregisztráltatok, és Te egy másik céghez csatlakozol? Szerinted abból a 15 ezer emberből hány ember lesz az, aki követni fog Téged a másik céghez?
Egy vagy kettő.
Miért kövessenek? Adtál nekik (az alsóvonaladnak) okot arra, hogy kövessenek Téged?
Nem igazán.
Számukra Te egy ismeretlen ember vagy, EGY a többi száz meg ezer felsővonal közül, akik ugyanúgy ott vannak a listán. Számukra a szavad, a jelenléted, a tetteid nem sokat jelentenek. Nincs Státuszod, Nincs Értéked a szemükben.
Ha elmész egy másik céghez, vagy megszűnik a cég, ahol most vagy: elveszítetted az EGÉSZ ‘alsóvonaladat’. Ami egyébként soha nem is volt a Tied. A cégé volt, ahova beregisztráltál. És kezdhetsz mindent ELŐRŐL.
Vagy –
Vegyünk egy másik helyzetet:
Tegyük fel van egy 54 ezer emberből összeállt ilyen rendszer. Nem ismersz senkit a felsővonalad közül, Te csak 1 vagy a sok ezer beregisztrált disztribútor között.
Elég személytelen ez az egész felállás. És egyébként, hogy érzed magad a tömegben? Értékelnek? Odafigyelnek rád?
Mi van akkor, ha egyszer olyan érzésed támad, hogy ezt már nem akarod tovább folytatni? – Vagy mi van akkor, ha már nem tetszik annyira a termék, amiért csatlakoztál?
Elmondom, mi van: nem fogsz Te hangoskodni, nem lesz égszakadás földindulás, nem fogsz a kezeddel hadonászni a Felsővonalad előtt (akiket különben sem ismersz) – egyszerűen csak fogod magad és szép csendben lelépsz. És senki sem fogja észrevenni. Mert Te csak egy szám voltál egy tömegben.
Egyik opció sem hangzik túl jól, igaz?
Kérdésedre válaszolva:
Igen. Lehetséges felépíteni teljesen automatizált módon egy hálózatot és lehetséges szponzorálni több ezer embert anélkül, hogy bármilyen közöd lenne a listádhoz. De mindaddig ameddig hiányzik belőle a személyes kapcsolat: nem lesz, ami összetartsa az Alsóvonaladat és rövid életű lesz.
Talán az ügyfélszerzést automatizálod. Talán a kapcsolattartáshoz használsz modern vívmányokat. Talán a háttér rendszered működik gombnyomásra. Talán más részét is automatizálod az üzleti gépezetednek.
Nem számít. De ne felejtsd el, hogy mindeközben, Neked ott kell lenned a folyamatban. 
Te tartod életben az üzletedet.
Alfa személyeddel magadhoz VONZOD az embereket. Engeded, hogy az emberek köréd gyűljenek.
És ha már ott vannak, vigyázol rájuk. Összetartod a csapatodat. Építed, képzed és megvéded őket. Te Alfa vagy, egy Vezető, akire számíthatnak, akire felnéznek.
Ha teljesen automatizálni akarsz mindent, az is lehetséges – de akkor a hálózatépítés nem neked való.
Mert a személyes kapcsolatnak ott kell lennie.
Marius
MariusLucasP.S. KÖSZÖNÖM az idődet… köszönöm, hogy megosztod ezt a cikket másokkal, és köszönöm, hogy hozzászólsz! Mi volt az, ami a legjobban tetszett és hasznosnak találtál ebből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése