2015. április 5., vasárnap

A cetliktől a korszerű időgazdálkodásig!


Ajánlom Kerner Tibor munkásságát tanulmányozni. Ez a bejegyzés egyenesen  Tőle.
Keresd a facebookon,  tanulj Kernertől!





A gazdag ember délidőben lemegy sétálni a tengerpartra. Ott meglátja a szegény halászt, aki a csónakja mellett hever, és békésen pipázva szemlélődik. Megkérdi tőle:
- Mondd jóember, miért nem vagy ilyen szép időben a tengeren halat fogni?
- A mai napra már elég a zsákmány!
De a gazdag ember csak erősködik:
- Ha mindennap egy kicsivel többet lennél kint, sokkal több halat foghatnál. A több keresetből vehetnél egy motort a csónakodra, és a mélyebb vizekre is eljuthatnál, ahol nyüzsögnek a halak. Egy idő után talán halászhajóra is telne saját legénységgel, akik helyetted dolgoznának és neked termelnék a hasznot. Gazdag ember lehetnél, mint én.
A halász felkönyököl és érdeklődve kérdezi:
- És az miért lenne jó?
- Azért, mert akkor igazán tudnád élvezni az életet!
- Miért, mit gondol, most éppen mit csinálok?



Ez a kis történet rávilágít életünk alapvető kérdésére: hogyan kell élnünk ahhoz, hogy igazán boldogok lehessünk?
A mindennapokban természetesnek vesszük, hogy mindig új kihívásokat, feladatokat kell találnunk, amelyek megvalósításán folyamatosan munkálkodunk. Amennyiben elfogadjuk a gazdag ember alapvetését – mindent hozzunk ki a rendelkezésre álló időből -, akkor valamilyen időgazdálkodási szisztémát kell alkalmaznunk.
A világ egyik legnevesebb időgazdálkodási szakértője, Stephen R. Covey szerint - „az órától az iránytűig” - az időgazdálkodási rendszereknek négy generációja létezik:
1.    „Cetlik”
Működésére az „úszunk az árral” filozófia a jellemző. Nevét onnan kapta, hogy a lakásban mindenfelé cetlik hevernek, melyeken ott van minden lényeges információ, csak meg kell találni a megfelelő papírfecnit.
A szisztémát használó ember úgy gondolkodik, hogy tervezni nem kell, hiszen az élet feladatai adottak. Körülményeinket nem mi teremtjük, legfeljebb csak alkalmazkodni tudunk hozzájuk.
 2.    Határidőnapló
A cetliktől szabadulni igyekvő ember legtöbbször határidőnapló vásárlásával lép tovább. Ebben a rendszerben továbbra is az események hatékony lekövetése a cél. A teendőlista belekerül a naptárba, és minél többet pipálunk ki belőle, annál eredményesebbek vagyunk.
 3.    Tervezési rendszer
Aki ilyet használ, az célok és prioritások alapján működteti az életét. Először meghatározza céljait, majd prioritás szerint ütemezi őket, és csak azután határozza meg napi teendőit. A tudatosan tervező ember úgy gondolkodik, hogy ő tartja kézben az életét.
 4.    Alapelvekre és értékrendre épülő időtervezés
Ez a legmagasabb szintű időgazdálkodási rendszer. Egy ilyen életfilozófia rendkívüli módon leegyszerűsíti életünket, mert értékrendünk iránytűként szolgál az eligazodáshoz az élet bonyolult kérdéseiben.
A következő résztől kezdve áttekintjük a legfontosabb időgazdálkodási törvényeket, kezdve az értékrend törvényével.


 


Üdvözlettel,
Kerner Tibor
Önszervezés Specialista
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése